SEO: is het een must op je website of kan je ook zonder?

Okay, je hebt een site gebouwd of laten bouwen. Alles ziet er goed uit, het is overzichtelijk, je producten staan er goed in, de indeling is mooi. Maar na een maand of twee heb je nog altijd weinig bezoekers op je site. Vaak ligt het eraan dat je SEO niet helemaal goed op orde hebt en dus je website niet goed te vinden is voor de zoekmachines.

Wie zijn SEO wel goed voor elkaar heeft is beter vindbaar op internet waardoor Google je hoger zal ranken in een zoekopdracht. Je kunt gebruik maken van gespecialiseerde bedrijven die ervoor zorgen dat je op nummer 1, 2 of 3 in een zoekopdracht verschijnt. Helaas is dit wel een flinke investering voor de meeste mensen. Maar met onze volgende tips kan je al een heel eind komen om hoger geplaatst te worden in de zoekmachine resultaten.

Tip 1 Gebruik een SEO plug-in

Gebruik een SEO plug-in op je website waar je makkelijk keywords kan invullen, zoals bijvoorbeeld Yoast SEO . Kies je keyword zorgvuldig! Kies een keyword dat direct in de 1e tekst alinea van de pagina te vinden is. Maar zorg ervoor dat de keyword niet te vaak voorkomt, 1 keer per 200 woorden is vuistregel. Je kan ook een long keyword kiezen. Deze bestaat uit meerdere woorden. In plaats van “plug-in”, zou je bijvoorbeeld “Wordpress plug-in installeren” kunnen gebruiken. Google zal dan zowel plug-in als WordPress interessant vinden.

Tip 2 Geef je pagina een goede SEO titel

Geef de pagina een goede titel en maak gebruik van Meta beschrijving op je pagina.  Dit is wat Google in een zoekresultaat onder de paginatitel laat zien. Beschrijf hierin waar de pagina over gaat. Hoe duidelijker de paginatitel en de beschrijving, hoe beter de kans is dat mensen erop klikken. En hoe vaker mensen je website bezoeken, hoe interessanter Google je vindt en je dus hogerop komt bij zoekopdrachten.

Tip 3 Gebruik een Sitemap

Maak een sitemap op je website en update deze elk keer als je je website aanpast. Google “crawlt” de hele dag door websites. Websites die geïndexeerd zijn met een sitemap zijn makkelijker te lezen voor Google. Zorg er wel voor dat de sitemap altijd actueel is. Als Google namelijk te veel of te vaak links van pagina’s aantreft die niet meer bestaan, zal het na verloop van tijd het niet meer interessant vinden om je website te tonen in zoekopdrachten.

Tip 4 Creëer links

Zorg ervoor dat je website ook op andere websites vermeld wordt. Google zoekt namelijk ook op andere sites naar links of vermeldingen naar jouw website. Denk bijvoorbeeld aan vermeldingen op een forum of een website of blog die naar jouw website verwijst. Hoe meer vermeldingen hoe belangrijker jouw site wordt voor Google.

Tip 5 Geef foto’s een duidelijke naam

Vergeet niet om ook je foto’s een duidelijke naam en het liefst ook een beschrijving te geven. Google crawlt namelijk niet alleen de tekst maar ook namen van foto’s op je website. Een naam als img2346748 zal voor Google niet duidelijk zijn. Maar als je foto een duidelijke naam heeft, bijvoorbeeld “Koffiemok met print” zal Google deze begrijpen en linken aan je website.

Heb je vragen over SEO of de vindbaarheid van je website, neem dan contact met ons op om je verder op weg te helpen.